Tips van Facebook

08 Juni 2016

Vakantiegeld: uitgeven of sparen.
De mensen in loondienst hebben als het goed is allemaal al hun vakantiegeld gekregen. Maar wat ga je er mee doen.
Het is leuk er van op vakantie te gaan, maar als je schulden hebt, is het een fijner gevoel en verstandiger om deze af te betalen zodat je ervan af bent. Je kan op vakantie gaan omdat je vind dat je het verdient hebt, maar als je terug komt liggen de schulden en de rekeningen er nog steeds en is je vakantiegevoel snel verdwenen. Probeer hier een balans in te vinden. Er zijn genoeg leuke en goedkopere alternatieven te vinden op internet om toch het gevoel te krijgen van die lekkere zomer. Hiervoor hoef je echt niet naar de andere kant van de wereld. Boek een lastminute, of ga elke dag naar het strand toe. Ga boodschappen doen in een andere plaats waar je anders nooit komt. Ga eens naar vrienden die niet in de buurt wonen. Stap uit je ritme en ga eens wat anders doen. Hele fijne zomer alvast.

 

18 Mei 2016

1 juli is er weer de jaarlijkse huurverhoging, wat moet je doen als je het er niet mee eens bent?
Reken eens uit met het punten systeem of er wel aan alle voorwaarden word voldaan.
Ze gaan uit van je salaris van 2014, als deze sindsdien omlaag is gegaan is er al een reden om succesvol in bezwaar te gaan.
Lees onderstaand stuk van de telegraaf, dat geeft duidelijkheid.

 

20 April 2016

Koningsdag komt eraan. Een goed moment om je spullen te doorlopen en te kijken of je wat kan verkopen. Denk aan kinderkleding, waxinelichtjes houders, dvd’s, cd’s enz.
*Om spullen te gaan verkopen moet je wel goed voorbereid zijn behalve je goede humeur moet je ook de spullen reëel prijzen. Een broek van €15 euro, krijg je niet verkocht voor €10, dan kopen ze het liever in de winkel waar ze kunnen passen en eventueel ruilen.
*Wees op tijd aangezien de koopjes jagers vroeg op pad gaan.
*Geef duidelijk prijzen aan, mensen lopen door als ze het niet in 1 oogopslag zien wat de prijs is.
*Laat je geld niet onbeheerd en zorg voor genoeg wisselgeld.
*Blijf geïnteresseerd en ga geen boekje lezen ondertussen.
*Zorg dat je kleed netjes en overzichtelijk blijft.
*zet breekbare dingen niet vooraan voordat mensen deze omstoten.
*Neem geen te kleine kinderen mee als je alleen gaat, dan ben je te snel afgeleid.
*verkoop geen spullen waarmee je een emotionele band hebt, deze prijs je altijd te hoog.
*Zorg dat de spullen heel en schoon zijn.
*Voorkom discussie en wees duidelijk.
*Neem plastic zakjes mee en een keukenrol ( voor breekbare dingen in te pakken)

Heel veel plezier met de voorbereiding en een goede verkoop gewenst

 

10 Maart 2016

Van 14 tot 18 maart is het” de week van het geld”. Mocht je kinderen hebben, spring hierop in door te gaan onderhandelen over zakgeld en maak bijvoorbeeld een contract ( te vinden op Nibud)
Ouders kijken een keer op Nibud wat de hoogte is en baseren daar het zakgeld op, echter door inflatie en een veranderende economie kan dit bedrag wijzigen.
Voorbeeld voor onderhandelen: Je krijgt er € 0.50 erbij elke week, maar dan betaal je ook een verjaardagscadeautje van minimaal € 5 euro voor je zus. Ze leren dan dat ze moeten gaan plannen.
Uiteraard pas je dit aan naar het niveau/leeftijd van je kind.

 

01 Maart 2016

Vanaf vandaag staan je gegevens alvast ingevuld op de site van de belastingdienst waardoor het makkelijker word om de aangifte inkomstenbelasting te doen. Zorg wel dat je deze gegevens controleert omdat je zelf verantwoordelijk bent voor de juistheid hiervan.
Zie onderstaande link met de gegevens die je klaar moet leggen en die nodig kunnen zijn.
Specifieke zorgkosten zijn de kosten die buiten de verzekering vallen.
Leuker kunnen ze het niet maken, maar we kunnen wel proberen zoveel mogelijk terug te krijgen.
http://www.belastingdienst.nl/…/langskom…/checklist_aangifte

 

07 Februari 2016

Wij zijn geneigd lui en makkelijk te zijn als het gaat om verzekeringen en abonnenten. Ook de angst om over te stappen (want wie zegt dat de andere maatschappij beter is) zit er bij ons diep in. We kiezen dus voor makkelijk en standaard en laten het erbij. Helaas betalen veel mensen dus te veel, want standaard en makkelijk zijn niet vaak de beste keuze. Het is niet de bedoeling dat je blijft switchen, maar een paar keer per jaar er voor gaan zitten kan best een paar tientjes per maand opleveren, wat bij meerdere veranderingen dus best kan oplopen. Wees geen dief van je eigen portemonnee en doe iets aan je luiheid.

16 Januari 2016

Het nieuwe jaar is ruim 2 weken geleden begonnen en de belastingbrieven zijn in december reeds op de mat gevallen. Het is belangrijk dat je deze brieven zelf ook nakijkt. De inkomstenbelasting word bepaald aan de hand van gegevens die ingevuld zijn bij de aanslag van 2014 maar je inkomsten kunnen uiteraard anders zijn voor 2016, of je aftrekposten zijn gewijzigd ( denk aan reiskosten, hypotheekrente)
Maar het belangrijkste zijn wel de toeslagen. Dit zijn gegevens die je zelf moet invullen en wijzigen. Je zal niet de enige zijn die moet terug betalen. Dus mocht je dit nog niet gedaan hebben, doe het dan nog deze week voordat je voor onaangename verassingen komt te staan.

03 Januari 2016

 Het nieuwe jaar is begonnen en de nieuwe voornemens zijn gemaakt. Erg hoog in de top 5 staat afvallen, maar wist je dat dit voornemen veel weg heeft van bezuinigen? Stiekem dat chocolaatje eten ( waarom niet meteen een hele hand) en raar vinden dat je niet afvalt? Lijkt veel op impulsaankopen waar je later niet meer bij stil staat dat je het hebt gekocht of wat een gewoonte is geworden,, en aan het einde van de maand het raar vinden waar je geld is gebleven. Bewaar een maand lang elk bonnetje en tel aan het einde van de maand op wat je hebt uitgegeven en je zal schikken.
Ik wens jullie een heel fijn en een financieel gezond 2016

 

14 Oktober 2015

Mensen die willen besparen leer ik altijd 1 ding als eerste aan: Maak een kasboekje ( dit kan ook in een schrift). Schrijf aan de ene zijde alle inkomsten op zoals salaris, zorg toeslag, kinderopvangtoeslag enz. Aan de andere zijde schrijf je ALLE uitgaven op, dus ook dat ene broodje op je werk. Aan het einde van de maand vergelijk je de inkomsten en uitgaven die je per pagina hebt opgeteld.
Let vooral op de losse kleine betalingen, deze bij elkaar opgeteld zijn altijd meer dan je denkt. Zodra je dit gedaan hebt, kijk je kritisch naar de uitgaven, welke waren nodig en welke onnodig en doe dit elke maand. Door het opschrijven word je bewust van de uitgaven die je doet. Bezuinigen begint bij inzicht in je betalingsgedrag.

18 Augustus 2015

Geld van onze spaarrekening halen? we staan liever rood terwijl we weten dat dat veel duurder is.( rente betalen omdat we rood staan is meer dan de rente op je spaarrekening).Mocht je dus een maand meer uitgeven en je hebt geld op je spaarrekening, dan graag je tekort aanvullen. Of nog beter, nagaan waarom je teveel hebt uitgegeven.

04 Augustus 2015

Shampoo/ doucheschuim verspilling:
We doen het allemaal, zo een lekker hand vol shampoo in je haar verdelen of een flinke scheut op je washandje. Dit is helemaal niet nodig, het word er echt niet schoner van. Je kan dit verminderen door een lege handpomp van de hand zeep te gebruiken. Giet de inhoud van de shampoo over in deze pomp en gebruik maar 1 pompje per keer. Leer de kinderen aan dit ook te doen!!!

10 Juni 2015

HAND-OP-DE KNIP-TIPS
* zet meteen na het storten van je salaris een deel naar de spaarrekening.( inkomen-vaste lasten en boodschappen geld= spaargeld) als je dat aan het einde van de maand doet, is het geheid minder. Je dwingt jezelf om zuiniger te doen. zodra het op je spaarrekening staat, haal je het er minder snel af.
* maak een lijst met onnodige uitgaven en doe die een maand niet. heb je het gemist??? geld meteen apart zetten.
* reken kleine uitgaven door naar een jaar, je schrikt van het bedrag. Broodje hier, ijsje tussen door, ach een aanbieding van maar 3 euro enz.
* beschouw al je inkomsten als geld waarvoor je hebt gewerkt, dus ook die toeslagen of de meevaller van de belastingdienst. Bij elke uitgaven denk je erbij na hoelang je ervoor hebt gewerkt.
* en mijn stokpaardje, pin een bedrag per week en doe het daarmee.

31 Mei 2015

Laatst kreeg ik de vraag ( als reactie op een bericht van mij op FB) waarom een vast bedrag pinnen aan het begin van de maand beter is voor de boodschappen en variabele kosten.
Dit noemen we Pain of Paying, oftewel betaal pijn, dat is wat je voelt als je zogezegd afscheid neemt van je geld. Je ziet het echt uit je portemonnee verdwijnen. Zodra je met pin of creditcard betaald heb je dit niet. Als je aan mensen vraagt hoeveel ze uit hebben gegeven aan boodschappen, weten de mensen die contant betaald hebben precies wat het bedrag was en de mensen die met pin betaalde zaten er naast. Ze hebben dan geen zicht op hun uitgaven en daardoor pinnen ze makkelijker.
Dit gevoel kan je ook nabootsten door een paar keer per week ALLE bonnetjes erbij te pakken ( die je vraagt bij ELKE betaling)en de uitgaven op te schrijven. Ook dat ene broodje of ijsje!!
Probeer het maar eens, wees er bewust mee bezig.

26 April 2015

Vriezer schoonmaken: dit blijft vaak een klus die mensen uitstellen. Echter is het in feite zo gedaan en ook regelmatig nodig.
Zodra er veel ijsvorming zit verbruikt hij heel veel energie. Dit gebeurd ook zodra hij maar voor de helft gevuld is. Dit laatste kan je oplossen door er piepschuim in te leggen voor de fanatiekelingen onder ons.
Met onderstaande tip ben je zo klaar: Heel de inhoud van je vriezer in een koeltas doen en in de koelkast leggen en deze dichthouden. Koelkast uitzetten indien je een combinatie model hebt en ze niet los aan en uit kan schakelen Vriezer openen en bakken met heet water er in zetten op elke plank. Hierdoor smelt het ijs heel snel en kan je de rest met een schraper los trekken.
Na het ontdooien droog maken en de vriezer weer vullen.
Dit is in een half uur gedaan, en kan er weer tegenaan.
Wat ook het voordeel is, dat je weer weet wat er nog in ligt.
Dit moet je uiteraard niet doen op een dag dat je veel boodschappen hebt gedaan en de vriezer net hebt gevuld uiteraard.

25 Maart 2015

Ik kom veel bij mensen thuis en zie veel huishoudboekjes voorbij komen, of het gebrek eraan.
Iedereen die wil bezuinigen kijkt vooral naar de boodschappen. Echter wat ik echt bij iedereen tegen kom zijn de loterijen. Natuurlijk is dat niet erg, maar bij de mensen die ik kom hebben echt serieuze problemen en staan op het punt om het huis uit gezet te worden. Als je op dat punt staat, gooi de loterijen de deur uit, de pak stroopwafels die je wint had je ook zelf kunnen kopen van dat geld. Ook dieren kom ik bij iedereen tegen. Voordat je aan een huisdier begint, bekijk de kosten ervan maandelijks. Zo een leuke viervoeter kost toch al snel 150 per maand gemiddeld. Koop deze vriend dan ook pas liever zodra je uit de schulden bent en de kosten kan dragen.
Iedereen kan besparen, maar dan kan pas zodra je weet wat er binnen komt en wat eruit gaat. Veel betalingen gaan zo automatisch dat je ze gewoon vergeet dat je deze kosten hebt.
Loop dus je bankafschriften langs en gooi de abonnementen eruit die niet nodig zijn, loterijen en verzekeringen die niet nodig zijn.
Dan houd je de belangrijkste dingen over. Kijk of daar een alternatief voor is. Ga een avondje zitten achter de computer. Dat loont altijd.

13 Februari 2015

Veel mensen letten op hun vaste lasten en dat is goed. Echter gaan de meeste de mist in met hun variabele kosten ( dit zijn geen abonnementen/hypotheek/energie enz.)
Voor een gezin ( 2 volwassenen+2 kinderen) zijn de gemiddelde kosten voor boodschappen van €400 en voor een alleenstaande
€ 250 best ruim per maand.
Kijk eens zelf wat je daar aan uitgeeft. Kijk ook naar de losse kleine bedragen zoals een broodje halen, een keer naar de bios, bloemen. Daar schrikken veel mensen van. Pin een keer € 400 aan het begin van de maand en doe het daar mee. Gebruik je pinpas verder niet. Ik garandeer je dat je ineens op gaat letten. Als je bewust word van je uitgaven ga je namelijk ook minder uitgeven. Dan neem je dat broodje niet.

26 Januari 2015

Besparen op je huidverzorging producten.
Om je huid goed te verzorgen gebruik je reinigingsmelk+ lotion en een dag en nacht crème. ( voor mannen geld dit ook!!!)
Om langer met een product te kunnen doen gebruik je de volgende tips:
* Maak eerst het wattschijfje vochtig voordat je producten hierop doet. ( anders trekt het product merendeel in het watje en dat is niet de bedoeling)
*gezichtscrème op 5 punten van je gezicht aanbrengen middels een stip te zetten en deze egaal uit smeren. meer is echt niet nodig, je huid kan maar een beperkte hoeveelheid opnemen. Rest is overbodig.
Nu verschillen de prijzen enorm van deze producten. Uit de consumententest blijken de crème van de lidl en aldi het beste uit de test te komen.Probeer af en toe een ander merk uit. Veel drogisterijen hebben ook een huismerk die goed en betaalbaar is. Realiseer je dat de duurdere crèmes vooral zo prijzig zijn door reclame en een merk beleving ( als het zo duur is, dan zal het wel goed zijn) Maar de basis van de producten zijn bijna allemaal hetzelfde.

11 Januari 2015

TIPS VOOR OVERSTAPPEN NAAR EEN ANDERE ENERGIEMAATSCHAPPIJ!!! Ook ik houd FB in de gaten en er valt me momenteel iets op.
Vergelijking sites over besparen op je energie. Dit is natuurlijk een goed initiatief. Echter geloven mensen meteen dat ze onwijs veel gaan besparen. Echter klopt dit niet helemaal. Deze sites gaan uit van het hoge variabele tarief. Dit is het tarief die je gaat betalen als je contract afloopt en geen nieuw contract hebt afgesloten. Ook geven mensen aan ” ik heb dit jaar veel meer terug gekregen bij mijn jaarafrekening nu ik ben overgestapt” ook dit klopt. Maar dit hadden ze ook gekregen als ze bij hun oude leverancier waren gebleven doordat vorig jaar de winter zo zacht was. Waar moet je dus op letten:
*pak je jaarrekening erbij en deel dit door 12. Dit is dan je maandelijkse verbruik gemiddeld.
*Kijk ook wanneer je over stapt. Als je net je jaarafrekening hebt gehad is dit het perfecte moment om over te stappen Ook de zomer is een mooi moment omdat je verbruik laag is en je wel je gemiddelde maantermijn betaald die ook op de winter is gebaseerd.
* kijk ook naar de overige kosten en niet alleen naar de losse tarieven.
* Vergeet zeker niet de kosten voor gas, want dat is de grootste kostenpost op je rekening.
* houd je jaarverbruik bij de hand en geen indicatie gegevens van de site zelf. Die zijn vaak veel hoger
*Vind je dit allemaal te veel gedoe? bel dan je huidige leverancier op en geef aan dat je denkt aan overstappen. Ik garandeer je dat je binnen 5 minuten een mooi voorstel krijgt van ze.
*Staar je niet blind op de cadeaus die je kan krijgen als je over stapt, want wie betaald deze???? juist, jijzelf

19 December 2014

De kerst komt er weer aan, dit is voor mij de tijd om weer even terug te kijken . Voor mij was het afgelopen jaar 1 met veel hoogtepunten. Heb veel cliënten kunnen helpen naar een gezond financieel huishoudboekje. Een deel ervan gaat 2015 nu in zonder schulden. Heb kerstkaarten ontvangen van mensen die me hebben bedankt. En dan sta je erbij stil hoe je iemands leven hebt verandert. Maar eigenlijk hebben ze het helemaal zelf gedaan. Ik keek mee en stuurde ze de goede kant op en gaf ze tips. lief dat ze me bedankten, maar het was nooit gelukt zonder hun eigen inzet.
Ik wens jullie allemaal hele fijne feestdagen en een gelukkig nieuwjaar. Denk tijdens deze dagen niet aan de dingen die niet lukken, maar denk aan mogelijkheden. En wil je hier hulp bij, dan stuur je me een berichtje.

10 December 2014

Ik krijg regelmatig de vraag “hoeveel spaargeld moet ik hebben om onverwachte dingen op te kunnen vangen”? Dit is lastig aan te geven. Er is geen tabel waarin een advies staat hoeveel iemand als buffer nodig heeft. Meerde factoren spelen mee zoals gezinssamenstelling, huur of koopwoning en wat je verdient en of je een auto hebt. Als je zelf wilt weten of je goed zit kan je de BufferBerekenaar van de Nibud proberen. Deze gebruik ik zelf in grote lijnen ook. Succes en misschien een spaardoel voor 2015??!!
(hij staat onder rekentools links in het scherm op de site van Nibud)

28 November 2014

Elke week je bankrekening nakijken!!!
Dit doe je om overzicht te houden, maar ook nog om een andere reden waar ik vandaag weer tegen aan liep.
Er was zomaar een bedrag afgeschreven van mijn rekening door een bedrijf. Bij navraag bleek er niets van te kloppen. Ging om een abonnement die niet op mijn naam stond. Sorry foutje, ze hadden het verkeerde rekeningnummer overgenomen. Ook een fout van de bank natuurlijk. Naam komt niet overeen met het rekeningnummer. In zo een geval meteen blokkeren en het geld terug laten storten ( = storneren)
Als je weinig kijkt naar je afschrijvingen zou je wel eens te laat kunnen zijn om te storneren of niet weten waarvan het is en dan laat je het zo. Zonde natuurlijk!!

14 November 2014

Benzine op donderdag het goedkoopste!!
Dit had ik wel eens eerder gehoord, maar heb het zelf maar eens getest afgelopen maanden.
De pompen die ik in de gaten heb gehouden hadden inderdaad de goedkoopste prijs in de week op donderdag.
Dus mocht je moeten tanken, houd deze dag dan in de gaten als je wat over wilt houden in je portemonnee en je de auto ook echt nodig hebt.
Ga zelf ook kijken aankomende weken of het bij jou pomp ook zo is, kleine moeite en alle beetjes helpen.

30 Oktober 2014

Ik ben er al lang van overtuigt en nu lees ik het ook bij de FNV en de Nibud. GRIP OP GELD MAAKT GELUKKIG!!!
46% van de huishoudens staan elke maand rood, terwijl het tijdens de vorige crisis ( 1979) nog 20% was.
Meer geld maakt niet gelukkiger, maar weten hoe je uit komt met geld en zelfs wat kan sparen voor dat leuke dagje uit of iets anders nieuws doet dat wel. ( je beleeft het intenser)
Dus niet meer jaloers zijn op de hoge topfuncties met dito salaris. Zoek het dus dichter bij huis en maak je huishoudboekje op orde. Geluk is dichter bij dan je denkt, maar je moet er wel even wat voor doen. Wil je weten hoe? ik kan je tips geven, stuur dan een email naar tessa.boonekamp@b2budgetcoach.nl

10 Oktober 2014

Shoppen tussen je bankrekeningen:
Bij veel cliënten zie ik dat ze hun salaris meteen op een spaarrekening of bonusrekening zetten. Zodra er betalingen zijn halen ze dit geld weer van hun spaar of bonus rekening af. Het is belangrijk om te sparen, maar het heen en weer sluizen van je geld geeft veel onrust en is onoverzichtelijk.
Wat kan je dan wel doen?? Bepaal aan de hand van je afschriften wat je vaste lasten zijn en bepaal een bedrag per maand voor de boodschappen ( denk aan 250 voor 1 persoon, 300 voor 2 personen). De vaste lasten betaal je zo snel mogelijk na je salaris aan het begin van de maand. Pin het bepaalde bedrag voor de boodschappen voor die maand en doe het daar mee. Rest stort je op je andere rekening om te sparen/af te lossen of voor je reserveringsuitgaven ( weet je nog? dat zijn uitgaven die jaarlijks of per 3 maanden gaan). Hiermee weet je waar je aan toe bent en heb je weer controle.

29 Juli 2014

Het is echt BBQ tijd. Jammer dat de inkopen altijd zo uit de hand lopen ( te veel en prijzig). Als je een aanbieding ziet, neem er dan wat meer van mee als het in de vriezer kan. Stokbrood op voorraad scheelt ook . Wat ook een idee is: koop iedere keer wat extra vlees en stop iets daarvan in de vriezer immers veel vlees soorten kunnen op de BBQ. Sate zelf maken van kip. Fruit van het seizoen op tafel, komkommer erbij. Zelf salade maken.Je haalt snel te veel en dat is zonde. Bedenk van te voren hoeveel vlees je daadwerkelijk eet. Ik zit bijvoorbeeld na 2 stukje als vol doordat ik ook wat salade erbij eet en stokbrood.
Kijk eens voor goedkope en lekker tips op bijvoorbeeld www.budgetkoken.be
Ik wens jullie allemaal eet smakelijk!!! en geniet

06 Juni 2014

Een schuldbewust leven:
Jongeren van 18-25 jaar hebben gemiddeld een schuld van € 1169 en is afgelopen jaren verdubbeld blijkt uit onderzoek. .
1 op de 6 Nederlanders heeft schulden ( onderzoek nibud)alle lagen van de bevolking hebben er mee te maken ook zzp’ers en werkende met een top hypotheek.
Eenmaal in de schulden is het moeilijk om eruit te komen door de extra kosten en boetes die er opgelegd worden. De problemen gaan in je zitten, je slaapt slecht en heeft effect op kinderen ( kwart heeft last van buikpijn, hoofdpijn en vermoeidheid) probeer leuke dingen te doen die geen geld kosten. Zo geef je een positief signaal af dat het ook leuk kan zijn zonder geld.
Het is dus niet overbodig om te zeggen dat je meteen aktie moet ondernemen of hulp moet inschakelen. Dan heb je de grootste kans om weer financieel gezond te worden.
Er is werk aan de winkel als je meer dan €500 schuld hebt of meer dan 3 achterstallige betalingen hebt liggen ( zoals hypotheek/huur, zorgverzekring, electra, water, ziektekosten verzekering)
Maak een overzicht van je vaste lasten en vergelijk dat met de inkomsten. wat over is heb je te besteden voor boodschappen enz. Houd rekening met betalingen die je maar 1x per jaar doet. Reserveer daar een bedrag voor. Lukt dit je niet, neem dan vrijblijvend contact met me op en kunnen we kijken hoe ik je ermee kan helpen.

24 Mei 2014

Internet staat vol van prijs en product verglijkers . Van spaar tot product tot allerhande uitgaven. Is het te mooi om waar te zijn, dan is dat ook vaak zo.
Het is ideaal om een product op te zoeken hierin als je het ook echt wilt hebben of nodig hebt.
Reclame is er voor bedoelt om mensen over te halen om iets te kopen. Maar in 97% van de gevallen is het geen echte aanbieding ( onderzoek consumentenbond) of is het product nog steeds goedkoper in een andere winkel. De prijs is verhoogd vlak voor de actie, of een van voor prijs is een lokker. De adviesprijzen van de leveranciers worden nooit aangehouden. Ook op is op klopt vaak niet, een paar maanden later staat die aanbieding er gewoon weer .
Dus vergelijk en gebruik gezond verstand. Laat je nooit overhalen door een verkoper om het NU te kopen. Vraag wel uiteraard hoe een product werkt.
Duur is niet altijd beter. Vaak is er een goedkoper alternatief. Vraag ernaar!!

10 Mei 2014

Goed omgaan met geld heeft eigenlijk te maken met levenskunst en niet veel met geld zelf.
Wat heb je nodig om je altijd te kunnen redden.
*overzicht inkomsten en uitgaven ( gewoon doen)
*inzicht in je eigen prioriteiten ( wat wil je per se en wat kan je missen)
*kunnen genieten en tevreden zijn met kleine dingen. ( wat vind je echt belangrijk)
*creatief zijn en niet meteen naar een winkel rennen.
*inspiratie opdoen ( bladeren in tijdschriften en kletsen met je vriendinnen/vrienden)
We leven in een wereld van alles willen hebben, maar waarom? Omdat iemand anders het ook heeft? Probeer blij te zijn met wat je hebt en niet met wat je niet hebt. Geniet van kleine dingen die vaak niks kosten.
Zijn je inkomsten en vaste lasten niet in balans omdat je er niet zelf uit komt, stuur me een bericht en samen kijken we hoe we de financiële situatie weer goed krijgen. Dit geeft rust zodat je weer energie hebt voor andere dingen.

 28 April 2014

Kledinguitgaven:
Het nibud heeft uitgerekend dat we voor ongeveer € 60 per persoon per maand uitgeven aan kleding gemiddeld. Terwijl we maar 20% van onze inhoud van de kledingkast daadwerkelijk aantrekken. De overige 80% blijft dus eeuwig in de kast liggen.
Mest je kast dus uit en maak 3 stapels
1. Hopeloos uit de mode, gaat in de goede doelen bak
2. Wat nog goed is en niet gedateerd kan je verkopen op internet ,naar een 2e hand winkel brengen of ruilen met vriendinnen
3. Laatste stapel is je kleding die je wel nog draagt. Wees streng, heb je het de laatste 2 jaar nog aangehad?? Nee?? Weg ermee
Uiteraard hoef je niet alle tips op te volgen, maar alle beetjes helpen. Kijk ook zelf eens bij 2e hands winkel. Vaak worden merkkleding aangeboden voor kleine prijsjes waar niks aan mankeert.
Ook een ruil site en weggeefgroepen op FB doen het erg goed. Bij ons in de stad heb je een doorgeeftas. Je haalt er wat uit en doet er weer wat in terug en gaat de tas naar de volgende. Probeer het eens!! Je bent nog verrast wat er in zit.

18 April 2014

Wat kun je besparen per jaar:
€ 8,55 als je gordijnen voor de ramen doet als het donker is.
€ 80 hang geen gordijnen voor maar achter de radiator of erboven.
€ 13 als je de vriezer regelmatig ontdooid (laagje ijs van 2 mm is al 10% meer energie).
€ 17.50 als je de thermostaat een uur voor het slapen gaan op 15 graden zet.
€ 50 als je structureel de thermostaat 1 graad lager zet.
€ 100 als je structureel de thermostaat in de nacht of overdag als je niet thuis bent op 15 zet.
€ 100 als je de thermostaat 2 gaden lager zet structureel.
€ 50 als je het huis lucht voordat de verwarming aangaat.
€ 75 zet de apparaten niet op stand-by maar helemaal uit.
€ 50 koel zuinig, zet de koelkast op de goede termperatuur en maak regelmatig schoon. Bij ons ontdooien en de vriezer niet naast het fornuis of verwarming zetten.
€ 100 als jde was zoveel mogelijk aan de waslijn droogt.
€ 200 als je de wasmachine op 40 graden wast en zorgt dat ie vol zit.
Uiteraard zijn dit gemiddelden en kosten besparend als je het niet al doet!!

01 Maart 2014

De eindafrekening van je energienota valt vaak toch weer tegen. Je bent misschien wel bewuster met elektra omgegaan. Netjes lampen uitdoen als je niet in een kamer bent, gloeilampen vervangen voor spaar. ( besparing 66 euro voor 5 lampen) Maar de elektra is maar een onderdeel van de rekening, gas is de grootste kostenpost!! Een paar initiatieven invoeren en de rekening daalt al. Doe s ‘avonds de gordijnen dicht zodra het donker word. Er komt veel kou via de ramen   ( dus niet alleen in de huiskamer!!. Plaats radiatorfolie achter de verwarmingen waar het kan. En zet een kookwekker als je gaat douchen, je zal verbaasd zijn hoe lang iedereen er onder staat!!
voorbeeld met 2 volwassen en 2 kinderen besparing per jaar:
5 minuten korter douchen: 64 euro
verwarming 1 graad lager: 125 euro
waterbesparende douchekop: 172 euro
computer+ TV uit i.p.v. stand-by: 45 euro
radiatorfolie plaatsten: 30 euro
Deze besparing is dus als je verandering doorvoert ongeacht hoe je het deed.

01 Februari 2014

Hoe houd je je kleding mooi:
– Was kleding binnenste buiten, dan blijven de kleuren mooier. Toch vervaagt?? koop speciale wasmachine verf!! is je kleding weer als nieuw. Daarna wel je wasmachine leeg laten draaien!!
– Doe mooie kleding niet in de droger, maar hang ze op.
-Was je bovenkleding niet al na een dag dragen, kleine vlekjes kan je ook met een doekje weghalen, en laat hem even lekker luchten buiten.
-Bij een nieuwe spijkerbroek of een mooi shirt ( in een donkere of felle kleur) laat hem weken in azijn minstens een uur voordat ie de wasmachine in gaat. Op deze manier heb je langer plezier van de mooie kleur!!
– was je kleding niet te warm, met een goed wasmiddel was je al heel goed op 30 of max 40 graden.
-verknip de oude shirts van je vriend, broer, vader enz. niet zomaar in het wilde weg. Zoek op YouTube voor een instructie ( b.v. zoek op: shirt branding, DIY spinal back )

08 Januari 2014

Als je in de WW komt komen er veel dingen op je af. Je moet gaan solliciteren, eventueel kinderopvang moet stop gezet worden ( belastingdienst vergoed dan nog maar 3 maanden) maar financieel gebeurd er ook veel. Misschien heb je recht op een ontslag vergoeding of nabetaling van je resterende vakantie dagen. Daarna moet je het ineens met minder geld doen. Dit heeft een behoorlijke impact wat vaak onderschat word. Je uitgaven zijn immers gebaseerd op je oude salaris. Kijk eens wat er binnen komt aan geld en zet je vaste lasten er tegenover. dan weet je wat je overhoud. Je zal aanpassingen moeten doen om niet in de problemen te komen. Kom je er niet uit, roep dan hulp in voordat de problemen on overzichtelijk worden!! bijsturen is makkelijker dan schulden aflossen!!

22 December 2013

Kerst staat letterlijk weer voor de deur. Doet u dit jaar aan cadeautjes of slaan jullie dit jaar over? Als u geen geld heeft en u wilt toch wat geven, maak dan een tegoedbon voor een meidenavond bij jou thuis. Een bon om een keer op te passen bij vrienden bijvoorbeeld. Het hoeft niet altijd geld te kosten. Bedenk hoe je iemand kan helpen, dat is vaak veel leuker dan een cadeautje uitpakken wat in de kast beland.
Ook stilstaan bij grote uitgaven voor komend jaar is een goed moment nu. Hoe ga je dat financieren. Leg elke maand geld opzij hiervoor. Is je vakantiegeld wel voldoende voor de plannen die je hebt???
Ik wens iedereen hele fijne feestdagen een gelukkig financieel nieuwjaar.

06 December 2013

Britse onderzoekers hebben aangetoond dat shoppen met iemand anders erg gezellig is, maar slecht voor je portemonnee. Misschien dat deze cijfers je kunnen overtuigen om toch alleen op pad te gaan.
Vrouwen geven gemiddeld 44 euro meer uit per keer zodra ze met iemand de stad in gaan. Een jaar met 23 gezellige winkelmiddagen betekend dus 1000 euro aan extra uitgaven.
Je kan beter van te voren sparen en dan naar de stad gaan met iemand en dan alleen kopen wat je van te voren al wilde hebben.

23 November  2013

Het einde van het jaar is weer in zicht. tijd om de zorgverzekering onder de loep te nemen. Ben je lid van een vakbond of vereniging, check dan of je recht hebt op collectiviteits korting. Ook veel bedrijven bieden zoiets aan. Het hele gezin profiteert van de korting. Dit kan wel een paar tientjes opleveren per maand. Tevens kan je de vakbond contributie van je bruto inkomen afhalen waardoor je minder inkomstenbelasting betaald. Ook mooi meegenomen dus. Vraag dit aan je werkgever. De vakbonden hebben meer voordelen. Dus die kosten verdien je snel genoeg terug. Bij de meeste bonden betaal je nooit meer dan 1% van je bruto maandloon. Ook in deze onzekere tijden is dit niet onverstandig, een vaste baan is niet vanzelfsprekend.

11 November  2013

De dure maanden staan weer voor de deur.
Veel mensen sparen hier elke maand al een beetje voor en dat is heel goed. Veel speelgoed winkels houden speciale kortings- avonden al voordat de sint in het land verschijnt. Maak daar gebruik van. Met de kerst is het een leuk idee om lootjes te trekken met de familie met wie je kerst viert en spreek dan een bedrag af. Het is leuker om 1 cadeau van bijvoorbeeld 30 euro te kopen waar iemand echt iets aan heeft, dan voor iedereen kleine cadeautjes te kopen wat bij elkaar opgeteld meer kost dan die 30 euro. en wat ook in tijd scheelt uiteraard. Veel succes allemaal met de voorbereiding.

20 Oktober  2013

Keuzes maken:
ik krijg wel eens de vraag: “moet zeker stoppen met roken”, of mijn auto moet zeker weg.
Dan is mijn antwoord: de keuze is aan u, ik zal dit nooit zeggen, maar alleen adviseren als er schuldeisers zijn. U kunt wel beginnen met vaker de fiets te pakken voor kleine stukjes, of probeer minder te roken of zelf sigaretten te maken om de kosten in de hand te houden.
Alle uitgaven die niet vallen onder de vaste lasten ( kosten die elke maand een vast bedrag hebben en die verplicht zijn) daar heb je een keuze in. Er komt een bedrag binnen per maand om uit geven, zorg dat je daar niet boven komt. Maak een lijst met vaste uitgaven ( huur/hypotheek, verzekeringen enz) en u weet wat u overhoud voor de variabele lasten en luxe uitgaven. Maak hierin een keuze!! inzicht in uw in en uitgaven is belangrijk. Ik kan u hierbij helpen.

06 Oktober  2013

Het word weer kouder, dus het goede moment om de thermostaat weer goed in te stellen. Dagen dat u niet thuis bent is 15 graden prima maar niet lager aangezien het dan weer te veel energie kost om het huis weer te verwarmen.
Overdag als u druk bezig bent hoeft de temperatuur niet zo hoog te staan dan als u op de bank zit en stil zit.
De thermostaat lager zetten een uur voordat u gaat slapen. Dit scheelt enkele tientallen euro’s op jaarbasis. Zorg dat de ventilatierooster open staan, immers verse lucht verwarmt sneller. Doe de voordeur op de knip, dan heb je minder last van tochtstroom. Ook een afgesloten brievenbus helpt goed.

20 September  2013

Kinderen financieel opvoeden!!!! Kinderen die al jong zelf leren kiezen waar zij hun geld aan uitgeven, komen later minder vaak in de financiele problemen. Daarom is financiele opvoeding/educatie zo belangrijk: je helpt kinderen naar een toekomst met minder geld zorgen. Zakgeld geven en later kleedgeld is erg belangrijk. Is het geld op, dan is dat jammer en ze leren ervan. Als ouders kan je ze duidelijk maken dat jullie hard werken voor jullie geld en dat er verplichtingen zijn zoals hypotheek/ huur, water, energie enz. Er is een groeiende groep jong volwassenen die te veel geld uitgeven aan nutteloze dingen en elke maand rood staan. Deze groep is het gevolg van de jaren dat het goed ging met de economie en de ouders makkelijk werden met geld. Geef het goede voorbeeld!!
Kinderen van 6 jaar kunnen heel goed het verschil van geld zien.
Op naar een gezonde financiele toekomst!!

06 September  2013

Folders en aanbiedingen:
Deze marketing instrumenten zijn in het leven geroepen op mensen te “lokken” naar hun winkel. De aanbieding zelf is aantrekkelijk en meestal goedkoper dan regulier.
Let er dan wel op: heb ik het nodig? gebruikt ik het normaal gesproken ook? is het echt goedkoper? is het niet nog steeds duurder dan het goedkopere merk wat ik normaal gesproken koop?
Indien de aanbieding in een ander supermarkt ligt dan waar u anders heen gaat, koop dan alleen die aanbiedingen!! of producten die in uw “eigen””supermarkt duurder zijn
Bij grote uitgaven kunt u zich afvragen:
is het niet overbodig? heb ik zoiets niet al liggen? kan het ergens anders niet goedkoper? wat mis ik als ik het niet koop? Denk er dan 2 nachten over na en stel de laatste vragen opnieuw aan u zelf.

31 Juli  2013

Hand op de knip!!!!
sinds de crisis is er een groeiende groep spaarders in nederland die nu meer geld dan voor de crisis op hun rekening hadden staan.
In 2006 had de helft van de huizenbezitters minstens 8500 euro gespaard. in 2011 was dit bedrag al minstens 17.000.
Maar niet voor iedereen is het mogelijk om te sparen. 20% van de huishoudens heeft geen financiele buffer en nog eens 20% heeft minder dan 2000 euro spaargeld. 15% spaart niet en 12% heeft niet eens een spaarrekening.
Volgens het nibud heeft een alleenstaande 3550 als buffer nodig en een gezin met 2 kinderen 5.000. Dit bedrag is nodig om onvoorziende uitgaven op te kunnen vangen zonder in de problemen te komen.
Spaargeld is dus echt belangrijk.
Maar als een bezetene al je geld oppotten en niet durven uitgeven is schadelijk voor de economie. Probeer hier een balans in te vinden ( bedoeld voor de grote spaarders onder ons)
Laten we met zijn allen financieel weer gezond worden!!

21 Juni  2013

Geld alleen maakt niet gelukkig.
soms gebruiken mensen geld om indruk te maken op hun omgeving al weet je nooit wat er achter zit. Onthoud dit: mensen geven over het algemeen te veel uit als ze zich minder voelen dan de rest. Goede financieen zijn fijn en geven rust, maar geen geluk.
Dit zit in je, het is aan jezelf om te zeggen “dit is wie ik ben”. Niemand anders bepaalt jou leven. Ben je niet tevreden over je leven en/of financien, dan moet je er wat aan doen. Afwachten is makkelijker maar zal niets veranderen. Blijven klagen heeft ook geen zin want ook dan veranderd er niets en kost alleen maar energie.
Wat wil je bereiken, bekijk dan wat er voor nodig is om dat te bereiken en stel een stappenplan op. Schaam je er niet voor om hiervoor hulp in te roepen van je omgeving. Grote kans dat die mensen zich vereerd voelen om je te helpen.
Het heeft ook geen zin om stil te staan bij problemen van vroeger, ( bijvoorbeeld een verkeerde belegging) het is gebeurt, je hebt ervan geleerd en je kan het toch niet meer veranderen.
Hoe je leven leidt is een keuze, ook niets doen is dus een keuze maar leg je dan neer bij de consequenties.

14 Juni  2013

Uit onderzoek van het sociaal en cultureel planbureau blijkt dat veel huishoudens geen gebruik maken van landelijke en gemeentelijke inkomensvoorzieningen terwijl ze er wel recht op hebben.
schokkende enkele cijfers.

inkomensvoorziening- geen gebruik in %
huurtoeslag – 27%
studietoelage – 25%
kwijtschelding gemeentelijke belastingen- 45%
aanvullende bijstand – 68%
langdurigheidstoeslag – 54%
Heb al diverse mensen op attent gemaakt die nu wel die toeslag krijgen. deze moet je namelijk zelf aanvragen en gaan niet automatisch!!!!

04 Juni  2013

Kijk eens naar het waterverbruik in uw huishouden.
aantal personen -gemiddeld verbruik p.jaar -kosten p.maand
1. 45 m3 € 9.-
2. 91 m3 €13.50
3. 137 m3 € 18,-
4. 169 m3 € 21.50
5. 201 m3 € 25,-
iedereen een minuut korter douchen per keer scheelt aanzienlijk.
Waterslurpers zijn stort douches en een bad.
Ook een wasmachine alleen later draaien als ie vol is scheelt in liters totaal ( ook electra)
Een vaatwasser scheelt qua liter waters niet eens zoveel dan met de hand afwassen. Vooraf afspoelen hoeft dus niet, etensresten afschrappen natuurlijk wel!!
Dit is een gemiddelde!!!!

06 Mei  2013

Neem eens al je vaste lasten door.
Is je hypotheek nog up to date? kijk of oversluiten loont.
Neem al je vaste abonnementen door, zijn ze stilzwijgend verlengd, dan kun je ze elke maand opzeggen. Wellicht ergens anders goedkoper. Ga je nog wel naar de sportschool? zo nee, zeg hem dan op.
Heb je een abonnement van diverse bladen die je niet zo leuk meer vind, zeg ze op tijd op voordat je er weer een jaar aan vast zit.
Op deze manier kan je ineens veel geld overhouden voor leukere dingen of de spaarrekening.

12 April  2013

Er word mij regelmatig gevraagd wat te geven aan zakgeld en vanaf wanneer.
Kinderen vanaf 6 jaar kunnen de munt soorten onderscheiden.
dit is het moment om aan zakgeld te beginnen.
Geef het op een vaste tijd. maak afspraken wat ze van het geld moeten kopen en pas het bedrag hierop aan. is het op, word dan niet verleid om incidenteel meer te geven. Het is een leer proces voor ze, en teleurstellingen horen hierbij.
Het nibud geeft een indicatie, maar je bepaalt uiteraard zelf wat te geven: indicatie per week
6 jaar: +/- €1
7 jaar: +/- €1.40
8 jaar:€ 1 tot €1.50
9 jaar: €1.20 tot €2
10 jaar:€1.75 tot 2
11 jaar: €2 tot €2.50
12 jaar: €2.30 tot €5
13 jaar: €2.50 tot €5
14 jaar: €3.50 tot €5.80
15 jaar: €3.50 tot €7
16 jaar: €4.70 tot €8
17 jaar: €4.70 tot €8.20
18 jaar: €5 tot €11.60

Kleedgeld: indicatie per maand
12 jaar: €20 tot €60
13 jaar: €30 tot €65
14 jaar: €40 tot €75
15 jaar: €45 tot €80
16 jaar: €50 tot €80
17 jaar: €50 tot €80
18 jaar: €50 tot €100
Ook dit hangt af van wat ze ervan moeten kopen. alleen maar boven kleding en schoenen, of ook ondergoed, sokken en een jas.

31 Maart  2013

Slim winkelen!!!
mensen gooien gemiddeld jaarlijks voor 150 euro per persoon weg aan eten. Vaak omdat de houdbaarheidsdatum is verstreken maar vaker omdat we gewoon simpel weg te veel hebben gekocht.
* maak een boodschappenlijstje en houd je daar aan.
* voorgesneden groente bederft sneller en is duurder.
* een weegschaal is heel makkelijk, groente 200 gram per persoon en aardappelen en rijst reken je 125 gram per persoon ( of even uitproberen als je alsnog te veel overhoud)
*nooit winkelen met een lege maag
* aanbiedingen zijn alleen interessant als je het daadwerkelijk nodig hebt.
*bombardeer 1 dag per week tot kliekjes dag, gewoon kijken wat je nog over hebt in de koelkast.

15 Maart  2013

Tja, die auto…. is toch een grote uitgavenpost maar we kunnen niet meer zonder.
*Check regelmatig je bandenspanning.
*houd je ramen dicht tijdens het rijden, dit bespaart 10% op brandstofkosten.
*vul je olie en koelvloeistof op tijd bij. scheelt tevens arbeidsloon bij een beurt.
*vermijd korte ritjes, deze kosten het meeste aan benzine.
*eigenlijk overbodig maar niet onbelangrijk: voorkom bekeuringen!!

08 Maart  2013

*Kijk goed naar je belgedrag. Als je elke maand 40 euro buiten je bundel belt, ben je duurder uit dan een hoger abonnement.
*Ruim je zolder op en verkoop goede spullen die je niet meer gebruikt op bijvoorbeeld marktplaats.
*spaar voor aankopen, sluit geen lening af. als je leent betaal je uiteindelijk meer.
*probeer niet rood te staan, dit is de duurste vorm van “lenen”. zet liever iets opzij voor onvoorziene uitgaven.

16 Februari  2013

*Een wasdroger slurpt energie, je kunt ook de was 10 minuten in de droger doen en daarna ophangen. Ook een droge handdoek bij de natte was zorgt dat alles sneller droogt. En met een schoon stoffilter gebruikt het apparaat minder stroom.
*Apparaten op stand-by kost gemiddels 100 euro extra per jaar, dus kun je beter uitzetten.
*energie besparen? doe de energietest op de site van milieucentraal.nl. overstappen loont vaak

25 Januari  2013

1. ga niet te vaak naar de supermarkt. hoe minder je er komt, hoe minder kans op impulsaanaankopen.
2. let op de priijs per eenheid ( te zien op het kaartje bij het schap, prijs per kilo omgerekend)
3. doe boodschappen met een mandje, daar past minder in
4.pin van te voren een bedrag en houd je daar aan.
5. maak van te voren een lijstje met wat je echt nodig hebt en kijk naar seizoenspoducten. tevens groente uit de vriezer/blik/potje is goedkoop en net zo gezond.
6. goedkope supermarkten zijn echt niet in alles zo goedkoop, ook zij moeten winst maken. kijk naar producten die je vaak en veel nodig hebt en vergelijk daar de prijs van. en steekproef gewijs van luxe producten zoals snoep. koekjes e.d. huismerken zijn in bijna alle gevallen het voordeligste en die worden niet vergeleken in reclame.
Succes met boodschappen doen!!!!!!!

13 Januari  2013

Sparen of besparen betekent niet dat je nooit meer iets extra’s kan doen ( dagje uit met de kids/ uit eten met je vriendin) of kaasje bij de wijn. Sparen kan leuk zijn. Het geeft een super gevoel om aan het einde van de maand niet een keer rood te staan, of te sparen voor een leuke vakantie.
Je gaat dingen pas leuk vinden als je er goed in bent, zodra je de slag te pakken hebt ga je het vanzelf leuk vinden. Immers goed omgaan met geld is leuk. Geld overhouden door je eigen handigheid is nog leuker!!!

We zitten midden in een crisis. Hoewel we het liefst willen negeren. Misschoen denk je: wij moeten ook wat meer op de kleintjes gaan letten. Of misschien is het bij jullie gezin pure noodzaak. Klinkt gemakkelijker gezegd dan gedaan. Veel dingen zijn routine geworden en vanzelfsprekend. Ga eens naar een andere supermarkt of kijk eens aan het einde van de maand waar je allemaal geld aan hebt uitgegeven. En bedenk wat er anders kan.

28 December  2012

Bespaarstrategie voor 2013!!!
1. zet op een rij waar het geld naar toe gaat per soort ( zie eerdere berichten)
2. Geef de uitgaven een prioriteit met een cijfer: 20 belangrijk, 1 minst belangrijk)
3. Vanaf het laagste cijfer kijkt u hoeveel u daarop kunt besparen ( hoe lager de prioriteit, hoe minder pijn het doet als u er minder aan uitgeeft)

16 December  2012

We houden geld achter en liegen makkelijk wat euro’tjes af. en samen een uitgavenboekje bijhouden? no way. Het klinkt allemaal niet best. En dat is het ook niet, want geld kan je relatie behoorlijk onder druk zetten.
Hou op met verstoppen na het shoppen, want geld maakt meer kapot dan je lief is.
Zeker in tijden van crisis kan de stress over het uitgaven patroon van de partner hoog oplopen.
Maak afspraken en indien mogelijk ieder een evenredig deel voor zichzelf apart houden wat ie zelf mag besteden zonder dat de ander er over “mag” zeuren. Wees eerlijk naar elkaar toe en praat erover.

11 December  2012

Uit onderzoek blijkt dat de nederlandse huishoudens geen geld sparen voor spullen die vervangen moeten worden af en toe. denk aan een wasmachine, koelkast, TV. Deze producten hebben maar een beperkte levensduur afhankelijk van soort intensief gebruik en kwaliteit. Hiervoor is het raadzaam elke maand geld apart te zetten.
Bepaal spaardoel, breng in kaart hoeveel financiele ruimte je hebt om te sparen. Zet dit op een APARTE rekening, dus niet op je doorlopende spaarrekening voor de vakanties en extraatjes!! Je bent niet de eerste die na een lekkere vakantie terug komt en de wasmachine ( en je bankrekening) hebben het begeven.

10 December  2012

Inkomsten versus uitgaven. want meten = weten.
Houd een huishoudboekje bij waarin alle uitgaven staan. zet dit tegenover de inkomsten. ( reken ook alle extraatjes mee)
Houd rekening met jaarlijkse betalingen ( tel dit op en delen door 12, weet je meteen hoeveel je moet reserveren per maand)
Door alle kosten op te schrijven (ook dat ene broodje bij de bakker) krijg je inzicht in de uitgaven.
Ik geef hier ook trainingen in voor mensen die dit erg lastig vinden om te doen. stuur hiervoor een email.

01 November  2012

Er is momenteel veel ophef over de inkomensafhankelijke zorgbijdrage. Voor een grote groep mensen zal het voordeliger zijn of gelijk blijven. In de media word niet overal de belastingverlaging meegenomen. Wil je weten wat het voor jou gaat doen, kijk dan op RTLnieuws.nl voor een proefberekening
Ik heb ons voorbeeld genomen van toen ik nog in loondienst 3 dagen in de week werkte en mijn man fulltime( gemiddelde baan). wij zouden er samen totaal 78 euro op vooruit gaan per maand. tot 20.000 euro per jaar betaal je dus maar 255 per jaar ( ik dus als parttimer)
Ik betaal dus veel minder en mijn man dus weer meer.